Ioannina citadelIoannina
Ioannina souveniersIoannina
museumIoannina

Ioannina vakantie

Ioannina, de hoofdstad van Epirus

Ioánnina, de hoofdstad en grootste stad van Epirus ligt op een hoogte van 500 m aan het Pamvótismeer. (Limni Pamvotida). Op achterliggende groene vlakte groeien wijnstokken en worden graan en tabak verbouwd. Uit de nabijgelegen marmergroeven komt marmer van grote kwaliteit en in de fabriek van Zagori worden dagelijks duizenden flessen mineraalwater gebotteld. Ioannina is een levendige stad met ongeveer 100.000 inwoners en is sinds 1965 universiteitsstad. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen, het ene deel met o.a. de oude bazaar, stadhuis, archeologisch museum en de busstations. Daarnaast is er de Citadel , een oud ommuurd fort met smalle straatjes en kleine winkeltjes en de Ali Pasha Moskee, (nu het Stedelijk Museum) , de Joodse Synagoge en de Turkse Bibliotheek. In de binnenste citadel liggen o.a. hIoannina steegjeet Byzantijns Museum en de Fethiye Moskee. In dit deel ligt ook de werkplaats waar een aantal zilversmeden hun werkplaats/atelier hebben en hun produkten verkopen. Ook zijn er in Ioannina nog koperslagers.  Al deze handwerkslieden hebben internationaal een een goede reputatie. Daarnaast kunt u hier terecht voor houtsnijwerk en traditioneel borduurwerk en zijn er verschillende raki-stokerijen. Onderaan de pagina staat een kort overzicht van de bezienswaardigheden bij het kasteel. Aan de rand van de citadel loopt een mooie boulevard. In de zomer vertrekken van hier ieder half uur de boten naar het tegenover de stad gelegen eilandje Nisi. Op dit eilandje staan de kloosters Filanthropinon, Stratigopoulou en Eleoussa, Metamorfosi. Ze zijn niet allemaal voor publiek geopend. Filanthropino heeft mooie fresco's en twee kapellen en is wel toegankelijk (niet tijdens de siësta). Nisi heeft aan de oever ook verschillende terrassen waar u in het aquarium de vis van uw keuze kunt aanwijzen. Daarnaast zijn er verschillende souvenirstalletjes. Vanaf Nisi heeft u schitterend zicht op Ioannina met als blikvanger de moskee. Het eilandje staat onder Monumentenzorg. Ali Pasha, de moskee en Ioannina zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ali Pasha had de bijnaam "leeuw van Ioannina" . Onder zijn bewind beleefde Ioannina (op handelsgebied) hoogtijdagen en was een bloeiende stad. Hij heerste zelfstandig, zonder zich aan de geldende regels van de Turken te houden. Hij werd dan ook in 1822 op het eilandje Nisi door de Turken vermoord. In de voormalige cellen van het Ag. Pandeleimonas klooster waar hij vermoord werd is nu museum met o.a. brieven en kostuums van Ali Pasha. Feesten in Ioannina: Carnaval en Pasen worden uitbundig gevierd. In februari is er een parade ter gelegenheid van de bevrijding van Ioannina. Jaarlijks vinden er in de maanden juli en augustus verschillende festivals en culturele activiteiten plaats.

Bezienswaardigheden in het kort: Citadel met kasteel en : - Gemeentelijk museum - Voimoundos toren  - Byzantijns Museum - Fotis Rapakousis Museum - Ali Pasha Moskee,  - Its Kale  - Kastropoliteia - Ali Pasha Mausoleum

- Archeologisch Museum - Litharitsia Park - Folklore Museum - Michael Aggelos Street - Gemeentelijke kunstgalerij - Pyrsinella Straat - Ath. Vrellis wassenbeeldenmuseum * in de   Karamanlis Str. in Molos Ioannina. - Moskee  - eilandje Nisi met kloosters en Ali Pasha Museum - zilversmeden ateliers.

* In Bizani ligt het grotere Pavlos Vrellis wassenbeeldenmuseum

Ioannina

home