Meteora Meteora: mystiek tussen hemel en aarde
Kalampaka Kalampaka-centrum
Metamorphosis klooster Megalo Meteoron

bezoek Meteora

Kalampaka en de Meteorakloosters

Kalampáka -ook vaak Kalambaka genoemd- dankt zijn bekendheid voornamelijk aan de beroemde kloosters die hoog op de imposante rotsen boven het stadje uittorenen. Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar deze Meteorakloosters. Kalampáka is een van de oudste plaatsen in Thessalië en heette vroeger Aiginio. Het stadje zelf is klein en heeft ongeveer 8000 inwoners. Er is een camping en er zijn uiteraard een aantal hotels en pensions. Restaurants en taverna's met terrassen liggen aan de twee pleinen, in het oosten één midden in een klein parkje en in het westelijke deel het plein met de grote fontein. Verder zijn er een aantal winkeltjes (waaronder een koperslager), internetcafé en banken (met pinautomaat). De meeste toeristen blijven hier slechts enkele dagen, het stadje vormt zeker voor de treinreizigers het knooppunt tussen oost en west Griekenland. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de al eerder genoemde Meteorakloosters en enkele bijzonder kerken waaronder de bijzondere, deels in rotsen gebouwde Kimissis tis Theotikou kathedraal met klokkentoren gebouwd tussen de 10e en 12e eeuw en de Byzantijnse Ag. Vissarios kathedraal. Aan de noordoostkant van het stadje liggen de bijzonder indrukwekkende rotsen Agia Triada in het westen en Alsos in het noorden. Vanuit Kalampáka lopen er voetpaden en oude geitenpaadjes naar de verschillende kloosters. Op vrijdag is er weekmarkt met een aanbod dat uiteenloopt van moderne kleding tot kleine stalletjes met vers geraapte eieren en zelf gekweekte groenten en fruit. Ongeveer 8 km ten zuiden van Kalampáka is de 16e eeuwse Sarakina Brug over de Pinios rivier nog te bezichtigen. Kalampáka ligt op ongeveer 65 km van Metsovo.

Tussen hemel en aarde: in vroeger tijden werden de monniken in netten en korven omhoog getakeld en kon men over voet- en geitenpaadjes er naartoe lopen. Dat laatste kan nog steeds maar vandaag de dag zijn alle kloosters ook per auto bereikbaar. De kloostergemeenschap van Meteora is na Athos de grootste van Griekenland. Er zijn nog vier kloosters bewoond en er zijn zes kloosters voor bezoekers toegankelijk: Agios Nikolaos (Anapaphas), Roussanou, het klooster Agia Triada (decor in de James Bond Film "For your eyes only"), Agios Stefanos, Kloster Varlaam en Metamorphosis (Megalo Meteoron). Bezoekers dienen er rekening te houden met de kledingvoorschriften: geen shorts en mouwloze shirts voor mannen en vrouwen dienen een rok te dragen en de schouders moeten bedekt zijn. Men betaald een laag entreebedrag, de kloosterbewoners leven deels van de inkomsten uit het tourisme de entreegelden en de verkoop van souveniers.

Meteora

Meteora Tours

Ochtendtour: Met een gids bezoekt u o.a. Meteorakloosters en de prehistorische grotten en heeft volop de gelegenheid tot bezichtigen en fotograferen van deze indrukwekkende plaatsen. De plaatselijke gids heeft veel informatie en zal graag al uw vragen beantwoorden. 

Meteora zonsondergang: deze bijzondere tour brengt u naar plekjes in en rond Meteora die alleen de lokale bevolking kent. U ziet o.a. de 1000 jaar oude Bandovas kapellen in grotten hoog op de rotsen en een van de oudste kerken van Griekenland, toegewijd aan de Maagd Maria met waardevolle fresco´s, overblijfselen van een oude Apollotempel en een bijzondere mozaïekvloer. Vervolgens geniet u op een perfecte plek van een panoramisch uitzicht en een van de mooiste zonsondergangen die u zich kunt voorstellen. Ver weg van de toeristische drukte, omringd door stilte en het indrukwekkende landschap van Meteora zult u begrijpen waarom de monniken Meteora kozen om hun kloosters te bouwen.

Meteora Hike: samen met een gids gaat u de kloosters bezoeken. Al wandelend krijg u een heel ander zicht op de rotsen en klooster en wordt nog duidelijker zichtbaar hoe indrukwekkend de rotsen met hun vreemde vormen zijn. Samen met de gids komt u bij de beste uitkijkpunten van het gebied. De wandeling gaat vanuit Kastraki naar Dupiani kluizenaarshut, het Ypapanti klooster en de ruïne van het in 1808 door de Ottomanen vernietigde St. Dimitris klooster en verder omhoog naar de indrukwekkende Megalo Meteoron en Varlaam kloosters. Daarna daalt u weer naar St. George the Madilas om de plek te zien waar plaatselijke kinderen met slechts een touw als uitrusting klimmen om offers aan de heilige George te brengen. 

Meteora MTB Tour: Ontdek de verborgen Meteora schatten op deze begeleide fietstocht. Geniet van een adembenemend zicht op Meteora vanaf uw fiets. De tochten starten in het centrum van Kalampaka en binnen enkele minuten kunt u genieten van een mooi parcours temidden van een uniek landschap. Er zijn 3 aparte routes die andere eisen aan de mountainbiker stellen, zodat zowel de beginnende als de ervaren fietser kunnen deelnemen. Fietsen in Meteora, rondom één van de meeste inspirerende geologische fenomenen en UNESCO World Heritage Site, is een eenmalige belevenis die u niet wilt missen! 

Home