konitsaKonitsa
KonitsaKonitsa
konitsa Konitsa Plateia

Konitsa

Konitsa

Konitsa is de districtshoofdstad en enkele kilometers verwijderd van de Albanese grens op ca. 65 km ten noorden van Ioannina. De stad heeft zo´n 3000 inwoners en goede voorzieningen: winkels, banken, een postkantoor, busstation, ziekenhuis en verschillende hotels. Konitsa is als een amfitheater gebouwd op een hoogte van zo'n 630 m tegen de flank van Mt. Gymnadi en bestaat uit Kato en Pano Konitsa (boven en beneden). Noordelijk ligt de Sarantaporos vallei, de Aoos vallei in het oosten en de vlakte van Konitsa en Klidonia liggen ten zuiden van de stad. De twee grootste rivieren van Epirus (Voidomatis en Aoos) ontmoeten elkaar ten zuiden van Konitsa , komen net onder de Albanese grens samen met de Sarantaporos en stromen dan samen verder door Albanië naar de Adriatische Zee. Symbool van Konitsa is de bekende Aos - Konitsabrug. Het is één van de grootste in de Balkan met een hoogte van 20 meter en de lengte is ongeveer 40 meter. Met de bouw werd in 1823 begonnen en de werkzaamheden duurden ongeveer 50 jaar. De kleine bel in het midden onder het hoogste punt is hoorbaar bij sterke wind en dient als waarschuwing dat het dan gevaarlijk is de brug over te steken! De brug markeert de grens van Vikos-Aoos Nationaal Park. Een spectaculaire en relatief eenvoudige wandeling is deze: steek de brug over naar de andere kant van de Aoos rivier en neem het pad langs de kloof (een van de populairste plaatsen voor rafting en kayakken). Na ongeveer een uur komt u aan het klooster van St. Stomion (Moni Stomiou) uit 1774 waar u veel kans heeft dat een vriendelijke monnik u te woord zal staan. Bij het dorp Klidonia ligt de gelijknameige Klidoniabrug over de Voidomatisrivier die ook een bezoek zeker waard is.

Enkele bezienswaardigheden in Konitsa

  • deur van Giannis Floros herenhuis uit het begin van de 19e eeuw.
  • Arabische inscriptie - Turkse School bij de moskee van Souleiman de 1e. De moskee is gebouwd nadat de Souleiman naar Konitsa kwam. Hij regeerde over Albanië en probeerde Corfu te veroveren hetgeen mislukte
  • Pavlos Maliakas huis in Kato Konitsa.
  • De Grote poort: steen reliëfs van Zeinelbei’s, de vader van Hamko, Ali Pasha’s moeder.
  • De ruines van Zeinelbei’s Archontiko (worden gerestaureerd) maken deel uit van een cultureel en recreatie centrum.

Konitsa is in 1453 door Turken bezet en bevrijd in 1913. Tijdens de bezetting door de wrede Ali Pasha bloeide de economie op en was het een verbindingsstad tussen Europa en de Balkan. In 1940 – 1941 werd Konitsa aangevallen door het Italiaanse leger en Albanese bendes. Tijdens de erop volgende Burgeroorlog zijn er hele families gedood. Er is een permanente (foto)tentoonstelling in het oorspronkelijk als seminarie gebouwde en weer gerestaureerde gebouw bij de Stenen Brug. Noordwestelijk van Konitsa bijna aan de Grieks-Albanese grens ligt het dorpje Molyvdoskepasti. Voordat u het dorpje bereikt ligt aan de rechterkant het klooster van Molyvdoskepasti. De naam Molyvdoskepasti betekend dat het dak gemaakt is van lood, dat door de Turken werd gebruikt bij het maken van kogels voor hun geweren. Het is een van de meest beroemde kloosters van Griekenland. Op weg naar Molyvdoskepasti kunt u het Bourazani wildpark met oude watermolen bezoeken. Hier kunt u nog wilde schapen en geiten, wilde zwijnen, herten en zeldzaam maar wel mogelijk, beren zien. U kunt een tour door het park maken. Enkele jaren geleden is er een beer uit de bergen gekomen en doodde in het wildpark een hert. In het dorpje Molivdoskepasti ligt een rakistokerij waar u kunt zien hoe deze "brandewijn" wordt gemaakt. Ook is er een grensuitkijkpost. Op de weg van Konitsa naar Elefthero en Paleoselli staat op het hoogste punt (1200 meter) het monument ter herinnering aan verzetsstrijders van de communistische ELAS die zijn omgekomen tijdens de Duitse bezetting. De ELAS ging na de tweede wereldoorlog door met vechten en daardoor ontstond een Burgeroorlog die voor de bevolking niet minder erg was dan de Duitse bezetting. E.e.a. wordt beschreven in het (ook verfilmde) boek Eleni van Nicolas Gage en Tod auf Korfu van Ronnith Neumann (zie boekenlijst). In Kalpaki, ongeveer halverwege de doorgaande weg van Ioannina naar Konitsa ligt een klein oorlogsmuseum met voorwerpen, documenten en uniformen uit 1940-1941. Om van de schitterende omgeving te genieten kunnen vanuit Konitsa verschillende wandelingen worden gemaakt naar o.a.: - Profitits Ilias ca. 15 min. - Palia Klidonia ca. 20 min. - Molivdokepasti ca. 45 min. - Trapeza ca. 20 min. - Ag. Varvara ca. 25 min.

konitsa

home