Dilofo Dilofo
Tsepelovo Tsepelovo
Monodendri Monodendri

zagoriadorp

Zagoria; de bijzondere dorpen

De streek heet van oudsher Zagoria.  In het Slavisch betekent dat 'land achter de bergen'. Zagoria heeft een oppervlak van zo'n duizend vierkante kilometer. Er liggen 46 sfeervolle dorpjes met Middeleeuwse stenen huizen en met dezelfde stenen geplaveide straatjes. Vanuit Ioannina zijn er busverbindingen met bijna alle dorpen, maar het zijn geen regelmatige busdiensten. Met de auto zijn alle dorpjes over de binnenweggetjes bereikbaar. Een andere en heel leuke manier is om over de oude keitjespaden en de skala (stenen trappen) van het ene dorpje naar het andere te lopen! Eeuwenlang was dat de enige manier; er waren geen andere wegen dan deze paadjes (kalderimi) en stenen boogbruggen die de verbinding tussen de dorpen vormden. De Zagoriadorpen zijn enig in hun soort. Door de typische bouwstijl, de smalle steegjes en huizen met dikke daken van hetzelfde materiaal, gaan de gebouwen als het ware op in hun natuurlijke omgeving; een perfect samenspel van cultuur en natuur. Het houtwerk, zoals raam-en deurkozijnen wordt vaak in felle kleuren geschilderd en steekt fel af tegen de gebruikte steensoort, een soort grijze leisteen. In andere dorpjes zijn juist de felrode daken weer opvallend. De meeste huizen hebben een ommuurde binnenplaats, die door een houten poort waarboven weer een stenen dak ligt,  toegankelijk is. Vaak doet deze binnenplaats dienst als moestuin.

Dilofo straatje                                    Tsepelovo

De muren en poort bieden bescherming tegen de schapen en geiten die vaak vrij door het dorp rondlopen. Typisch is ook de manier waarop de smalle steegjes zijn bestraat, aan de zijkant liep de ezel- of muildierdrijver, in het midden het lastdier. De middenstrook ligt iets lager en zo stroomt alles wat het lastdier laat vallen direct met het naar beneden lopende water weg! De opzet is voor de meeste dorpen gelijk; rondom het dorpsplein dat Mesochori of Plateia wordt genoemd, liggen de kerk, school, kafenion en/of taverna. Het middelpunt van de meeste pleinen vormt een grote, vaak eeuwenoude plataan . De overige huizen liggen aan de smalle straatjes die dan weer uitkomen op de Plateia. De auto kunt u in de meeste gevallen beter aan de rand van het dorp parkeren. Winkels, banken, pinautomaten etc. moet u in Zagoria niet verwachten. Slechts in enkele dorpen zijn minimarktjes, een bakker en/of slager te vinden. Voor banken en pinautomaten bent u op Ioannina aangewezen. Bij boeking van een autorondreis ontvangt men een uitgebreide beschrijving van de Zagoriadorpen en hun bezienswaardigheden. Onderstaand een overzicht van Zagoriadorpen; genoemd bij het betreffende gebied, centraal, oost en west.

Centraal Zagoria: (Kentriko Zagori) ten noorden van Ioannina : Dilofo,  Kipi, Koukouli, Monodendri, Tsepelovo, Vitsa. De Vlachohoria -IIiochori, Laista en Vrysohorio-, Asprangeli, Kapesovo, Skamneli. De dorpen van de Ano Vikos vallei; Ag. Minas, Vradeto, Elati, Ano Pedina, Kato Pedina, Negades, Elafotopos, Manassi, Dikorfo, Kalouta, Dipotamo, Frangades en Leptokaria. De dorpjes van de Zagoritikos Vallei: Kavallari en Anthrakitis, Karies/Metamorphosis.

Oost Zagoria: (Anatoliko Zagori) ten noord-oosten van Ioannina. Hiertoe behoren de minder bekende dorpjes van de Vardasvallei zoals : Greveniti - Elatochorio - Makrino - Flabourari - Doliani - Vovousa - Demati - Petra - Kastanonas - Miliotades - Tristeno.

West Zagoria: (Diktiko Zagori) ten noordwesten van Ioannina. Hiertoe horen de dorpen van de Voidomatisvallei; Ag. Minas - Aristi - Mesovouni - Megalo Papingo - Mikro Papingo - Vikos

Home