Zagoriaspecialiteit Lachanopitta
Zagoria water Zagoria mineraalwater
Griekse specialiteiten tzatziki en cafe frappe - zagoria.nl Lunch in Vitsa

zagoria vakantie

Eten en drinken in Zagoria

In Epirus en Zagoria heeft de Griekse keuken heel wat specialiteiten te bieden. Op de ontelbare weiden tegen de berghellingen grazen schapen en koeien; van hun melk maakt men de typische kazen waarvan o.a. weer heerlijke tyropitta's (kaastaarten) gemaakt worden. Natuurlijk ontbreken yoghurt, honing en de glyka, (zoetigheden) van fruit niet aan de lijst. In de oude traditionele recepten wordt het rundvlees veelal gesmoord met de aromatische kruiden die overal in 't wild groeien. Ook zijn er stoofpotten van haas en konijn. Er worden verschillende worstspecialiteiten gemaakt. Deze boerenworst wordt vaak met ei in de pan gebakken maar ook als koud voorgerecht geserveerd.

Uit het (haast onuitputtelijke) Pamvótismeer bij Ioannina komen de grote (gras)karpers, snoeken en baarzen, evenals de groene kikker, waardoor men gepaneerde kikkerbilletjes of kikkerbilletjes in tomatensaus op het menu terug kan vinden. In de talloze riviertjes die uitmonden in het meer zwemmen ontelbare forellen. Epirus is dan ook beroemd om de uitstekende forelgerechten.

Het jachtseizoen (eind Augustus tot eind Februari) zorgt er niet alleen voor dat de wildstand op peil wordt gehouden, maar zet ook o.a. wildzwijn op de diverse menukaarten! Er groeien ontelbare soorten paddestoelen die op uiteenlopende manieren worden bereid in soepen, stoofgerechten en salades. De "hartige taarten", pitta's, worden niet alleen met kaas maar ook met verschillende groenten gevuld. Ook de "Lachanopitta" is een streekspecialiteit. Vegetariërs kunnen hier hun hart ophalen.

De streek is al jaren bekend om de uitstekende kwaliteit mineraalwater. Minder bekend is dat er ook goede wijnen vandaan komen. Jaarlijks worden hier zo'n 30,500 hectoliter wijn geproduceerd. De belangrijkste gebieden liggen bij Zitsa (600m) en Metsovo (1100m). Metsovo is de zetel van het wijnhuis Averof en tegen de hellingen van de Pindos groeien de druivenstokken waarvan o.a. de bekende Katogi wijnen worden gemaakt. In Zitsa ligt het Glavinos wijngoed. Hier wordt o.a. een Appellation wijn gemaakt en daarnaast ook Tsipourou, een sterk soort brandewijn. Bezoekers zijn welkom op weekdagen en in het weekend op afspraak. Ook groepen kunnen op afspraak worden rondgeleid. In de omgeving van Konitsa wordt zelfs jaarlijks een Tsipouroufestival gehouden.

Griekse keuken