Vikos wandelen Wandelen in Zagoria
dorpsplein Aristi dorpsplein
Zagoria-wandelen Wandelen in Zagoria: Monodendri

wandelen zagoria

Wandelen in Zagoria

De schitterende natuur, met hoge bergen, diepe kloven, kristalheldere beekjes en rivieren en de bijzondere flora en fauna bieden een uniek scala aan wandelmogelijkheden, uiteenlopend van  leuke dorpswandelingetjes tot de uitdagende tocht door bijvoorbeeld de indrukwekkende Vikoskloof. Bij deelname door minimaal 2 personen is ook mogelijk tochten met een ervaren gids te maken, naar bijvoorbeeld de Drakolimni (Drakenmeren) en de Astraka berghut. Er kan ook in een berghut worden overnacht. Op de pagina wandelroutes staan een aantal gemarkeerde routes beschreven. Men dient er wel rekening mee te houden dat de bewegwijzering niet is zoals men dat elders bij gemarkeerde routes gewend is! Een andere mogelijkheid zijn de tochten met een gids zoals er onderstaand beschreven.

Oude dorpjes en boogbruggen

Duur ca. 6 uur: moeilijkheidsgraad gemiddeld. De wandeling begint in Vitsa en loopt via de oude Vitsa trappen omlaag tot aan een typische oude boogbrug. Vandaar gaat de route naar het mooie dorp Koukouli met de authentieke Archontika, het Lazarides Museum, de bronnen, de oude school en de gezellige Plateia. Enkele jaren geleden werden hier in de kerstnacht ikonen gestolen. De later in Amsterdam opgedoken kostbaarheden zijn inmiddels weer terug waar ze thuishoren n.l. in de kerk van Koukouli..... Vanuit Koukouli gaat de route vervolgens naar het aan de Bagiotiko rivier gelegen dorpje Kipoi met de beroemde stenen boogbruggen en verder door de bossen naar het eindpunt het sfeervolle dorp Dilofo met smalle straatjes en hoge huizen. .

Wandelen in Zagoria-Griekenland

De Vikos kloof

Duur ca. 6 - 7 uur moeilijkheidsgraad gemiddeld. De tocht kan problemen geven voor mensen met hoogtevrees. De tocht door de imposante Vikoskloof start in Monodendri en gaat langzaam omlaag naar de rivier die door de kloof stroomt. Parallel met de rivier gaat de route naar het hart van het Nationale Park een beschermd natuurgebied waar talloze planten en kruiden groeien en roofvogels, wilde zwijnen en zelfs nog bruine beren voorkomen. Na een ca. 40 minuten durende klim eindigt de wandeling in het dorp Vikos.

Wandelen in Zagoria-Griekenland

Drakolimni

Tijdsduur ca. 9 uur moeilijkheidsgraad: alleen voor ervaren wandelaars. U verlaat het mooie dorpje Mikro Papingo en loopt door een schitterend landschap met talloze bronnen naar de hoogste plateaus van Mt. Timfi. Na een korte stop bij een berghut loopt u in ca, 1,5 uur verder naar het bekende Drakolimni (Drakenmeer), een bergmeer op 2050 m hoogte. Vanaf Drakolimni is er grandioos uitzicht over o.a. het Pindosgebergte. De wandeling gaat naar de Astraka hut en vandaar terug naar Mikro Papingo. Voor deze wandeling wordt voor een basisuitrusting van wandelstokken, regenponcho’s en rugzakken gezorgd. Inclusief gekwalificeerde gids.

Deze tocht kan verlengd worden met een overnachting in de berghut waarbij men in de loop van de volgende ochtend de terugwandeling maakt naar Mikro Papingo en is dan ook geschikt voor minder getrainde wandelaars. De wandeltijd is dan ca. 6 uur op de eerste dag en 4 uur op de tweede dag.

Vikos

Home